UKP Slægtsdatabase
familierne Poulsen / Wolff-Jensen & Grauslund / Jensen
Fornavn:  Efternavn: 
[Avanceret søgning]  [Efternavne]
Adjunkt og Pastor Hans Abel Leonhard Hansen

Adjunkt og Pastor Hans Abel Leonhard Hansen

Mand 1816 - 1886  (70 år)

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Adjunkt og Pastor Hans Abel Leonhard HansenAdjunkt og Pastor Hans Abel Leonhard Hansen blev født den 23 Feb. 1816 i Frederiks Hospital, København; blev døbt i 1816 i København (søn af Overretsprokorator Carl Møller Hansen og Viveke Margrete Melbye); døde den 10 Mar. 1886 i Frederiksberg, København; blev begravet den 15 Mar. 1886 i Frederiksberg Kirke, København.

    Andre begivenheder:

    • Folketælling: 1 Feb. 1840, Klædebo Kvarter, København; Bor sammen med seks søskende hos forældrene i Rosengården i stueetagen i et hus (126+127).
    • Folketælling: 1 Feb. 1850, Randers; Bor med konen i Torvegade 4.
    • Folketælling: 1 Feb. 1855, Norup; Bor med kone og tre børn i præstegården i Norup by.
    • Folketælling: 1 Feb. 1860, Norup; Bor med kone og fire børn i præstegården i Norup. Familien har nu en ung lærerinde.
    • Folketælling: 1 Feb. 1885, Frederiksberg, København; Bor med kone og tre voksne børn på Gamle Kongevej 82 A i forhuset 2. sal.

    Notater:

    Se også: http://www.tidsskrift.dk/visning.jsp?markup=&print=no&id=75577
    Erindringer: http://www.leonhards-minder.dk :


    Leonhards Minder - fra københavnerdreng til landsbypræst i 1800-tallet
    Af Niels Geert Bolwig
    Som pensioneret sognepræst skrev Hans Abel Leonhard Hansen erindringer i Odense og København 1882-1885 og døde den 10. april 1886. Det vrimler med mennesker i Leonhards verden, og man forundres over det imponerende netværk af slægt og venner, som sørgede for overnatninger, måltider, sommerferieophold eller rigsdalere.
    Leonhards første barndomshjem fra 1816 var på Frederiks Hospital i København, hvor nu Kunstindustrimuseet ligger. Hans far, Carl Møller Hansen, var fuldmægtig hos hospitalsinspektøren, og farfaderen, Hans Jørgensen, havde været bager og gæstgiver i Middelfart. Hans mor, Viveke Margrete Melbye, var født i Assens og datter af Thor Melbye, sognepræst i Middelfart og Kavslunde.
    Fra 1820'erne boede familien på Gammel Strand og andre steder i København. 3½ år gammel kom Leonhard i Boserups skole, og efter otte år på Metropolitanskolen blev han student i 1834, eksamineret af Adam Oehlenschläger og J.N.Madvig. Teologisk embedseksamen tog han i 1840. Blandt lærerne ved universitetet var Poul Martin Møller, der underviste i psykologi og fysiologi, og fysikeren H.C.Ørsted, der 'læste med den ånd og begejstring, som kun geniet og mesteren besidder; men ved sine hypoteser om verdens skabelse m.m. kunne han ej undgå at rokke ved vor kristne tro og tilvante betragtning'. Som cand.theol. var Leonhard privatlærer og fra 1843 latinskolevikar i Kolding og Randers. Her fik han i 1847 fast ansættelse, så han kunne g gifte sig med sin forlovede, Lene Holm, en plejedatter af pastor Ascanius og hustru i Vejlby præstegård øst for Middelfart. 1854 blev Leonhard sognepræst i Norup nord for Otterup, i 1868 sognepræst i Hatting og Torsted ved Horsens, og i 1877 tog han sin afsked på grund af sygdom.
    Under Treårskrigen var Bülow i april 1849 blevet overgeneral de danske styrker, og i juni besluttedes det at sprænge 14.000 slesvigholsteneres belejring af oberst Lundings styrker i Fredericia. Bülow havde sit hovedkvarter i Vejlby præstegård, og der - omkring spisebordet hos Leonhards svigerforældre - blev de sidste planer lagt om aftenen den 4. juli. Vejlby præstegård lå tæt ved kysten ved Strib, hvorfra Ryes og de Mezas soldater sejlede til Fredericia og den 6. juli brød belejringenn.Efter sejren ved Fredericia forblev Bülow i bedstemoderens stue i præstegården, plaget af sygdom og kreditorer. Leonhard og Lene boede samtidig i hendes ungpigeværelse. De havde af Bülow personligt fået fri befordring med dampskib fra Århus til Bogense.
    4. juli 1844 var Leonhard fra Kolding kørt til fest på Skamlingsbanken med 10.000 sønderjyder og 2.000 fra kongeriget. Han hørte bonden Laurids Skau give udtryk for danske sønderjyders sorg over Christian VIII's beslutning om, at kun de medlemmeer af Stænderforsamlingen i Slesvig, der ikke kunne tysk, måtte tale dansk. Grundtvigs humoristiske tale gjorde også indtryk. At forfatteren og politikeren Carl Ploug også talte, glemmer Leonhard, selv om han var logerende hos Plougs mor, der var enke efter en latinskoleadjunkt i Kolding.
    Danmark var fattigt efter 1814, livsvilkårene barske og befolkningen værgeløs over for sygdomme. En kusine til Lene begravede samme dag tre børn, døde af mæslinger. Leonhard led af en øjensygdom, et ophold som huslærer i et værelse med træk på herregården Søbysøgård gav ham gigt, og en tid fik han lægeordinerede brønd- og kildevandskure. Under et ophold i Svendborg blev han fulgt af tiggerdrenge, som 'vi først slap af med, da de havde fået et par skilling', og i Københavns kanaler dykkede fattige drenge efter skillingstykker. Som nygifte i Randers flyttede Leonhard og Lene fra en lejlighed med døde rotter under soveværelsegulvet til en lejlighed med levende rotter.
    Som latinskolelærer i Randers havde Leonhard sparet 500 rigsdaler op, som blev brugt ved flytningen til Norup. Svigerfar Ascanius formidlede samtidig et lån på 2000 rigsdaler fra grev Wedell-Wedellsborg og betalte renter, medens lånet blev indfrndfriet af arven efter enkefru Ascanius. Lene med tre børn boede hos sine plejeforældre, indtil præstegården i Norup var indflytningsklar. Leonhard skulle til eksamen i Odense bispegård og ordineres som præst, inden provst Hald kunne indsætte ham i embedet. Ved middagen i bispegården var han til sin utilfredshed blevet anbragt ved siden af den 'joviale' digter og stiftsfysicus Emil Aarestrup.
    Norup sogn havde 800 indbyggere, og af embedets beskedne indkomst måtte Leonhard betale pensionen til forgængerens enke og istandsættelsen af præstegården. Tjenestefolk og privatlærerinder skulle have løn og mad, og med efterhånden 6 børn blev dder ikke meget til selskabelighed eller kistebunden. Sognepræsteembedet var uoverskueligt for den nybagte præst: '...overtagelsen af den gamle præstegård og opførelsen af den ny, bosættelsen og avlingen, præsteembedet med dets mig omtrent ukendte arbejde, min fødte plads i sogneforstanderskabet som formand i skole- og fattigvæsen, med udsigt til alt til nytår at blive formand for det hele og således både præst og sognekonge, dertil omgangen både med bønder og andre.'

    Leonhard var i de 14 år i Norup medlem af sogneforstanderskabet, deraf 9 år som formand, og det gav indsigt i sognets liv. Møderne holdtes på skift hos medlemmerne om eftermiddagen - med smørrebrød, brændevin og kaffe. Stamhusbesidderen på Hofma
    mansgave, N.E.Hofman Bang, var god og hjælpsom mod sognets fattige, og de tre familier på Hofmansgave kom flittigt i kirke og var præstefamilien venligt stemt. Men også på den egn var smugkroer, billig brændevin og overholdelsen af det sjette bud et problem ligesom 'frihedssygen, hvor alle var på Bondevennernes og Venstres side'.
    Der var i sognet to lærere, hvis undervisning Leonhard havde tilsyn med som skolekommissionsformand. Hans egne børn blev undervist hjemme af forældrene og privatlærerinder, og Lene underviste døtrene i klaverspil.
    Der er ikke mange teologiske overvejelser i erindringerne, men i omtalen af de omstrejfende mormoner fortæller Leonhard, at 'Grundtvigs kirkelige anskuelser var blevet mig klar og kær', og to døtre sendes på Askov Højskole. I sognet samlede to lægprædikanter flere tilhørere, end præsten gjorde, men Leonhard indrømmer, at han lærte meget af den enes 'milde, jævne, folkelige foredrag'.
    I 1868 blev han forflyttet til Hatting ved Horsens. Årsindtægterne på 2000 rigsbankdaler var større, men der var også en forfalden præstegård og dobbelt så mange sognebørn. Konfirmanderne underviste han to gange om ugen i 3-4 timer, da 'deres uvidenhed i alle retninger var kolossal'. Blandt Leonhards største glæder var embedets besørgelse, familien og haven, hvor gamle egetræer måtte vige for 43 nye frugttræer.
    De mange rejser, Leonhard foretog gennem et langt liv, er omhyggeligt beskrevet. En uges sørejse fra København til Middelfart med en jagt i sejlskibenes tid eller en køretur i tospændervogn med Lene fra Randers til Lindenborg til broder Carls bryllup i 1848 med godsforvalterens datter: 'Ved Hadsund kom vi, vor vogn og heste over Mariager Fjord på en trækfærge. Over fjorden var spændt et tov, som hvilede på bunden; færgekarlen stod i forenden af færgen, fiskede tovet op og trak så langsomt og sikkert i det smukke, stille vejr færgen over'. Grev Ernst Schimmelmann havde kaldet Carl til kapellan for Tikøb, Hellebæk og Hornbæk i Nordsjælland.
    Nu er Leonhards Minder udkommet med 120 års forsinkelse med to tipoldebørn, Jørgen Ravn Elkjær og Lisbeth Skovgaard, og kunsthistorikeren Lise Gotfredsen som udgivere. Historikeren Erik Nørr har skrevet et interessant forord om præstefamilier i 1800-tallet. Tekstede illustrationer er tilføjet foruden en cd-rom med det originale manuskript. Hjemmesiden www.leonhards-minder.dk rummer billeder og personregister. I kronikken er kun givet enkelte eksempler på det omfattende slægts-, lokal- og kulturhistoriske stof, Leonhard har præsenteret for os.

    Hans blev gift med Helene Bolette Ascanius Holm den 19 Aug. 1847 i Vejlby Kirke, Odense. Helene (datter af Købmand Peder Schmidt Holm og Ane Barbara Høgh) blev født den 29 Nov. 1820 i Randers; blev døbt den 3 Dec. 1820 i Randers; døde den 9 Dec. 1896 i Lyngby, København. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Marie Margrethe Johanne Hansen blev født den 24 Jul. 1850 i Randers; og døde.
    2. Carl Christian Ascanius Hansen blev født den 13 Apr. 1852 i Randers; og døde.
    3. Ane Henrica Hansen blev født den 9 Jun. 1854 i Randers; blev døbt den 23 Jul. 1854 i Sankt Mortens, Randers; døde i Eft 1917.
    4. Helene Leonore Hansen blev født den 3 Mar. 1856 i Norup; blev døbt den 27 Maj 1856 i Norup Kirke; og døde.
    5. Mads Harald Anton Hansen blev født den 23 Okt. 1862 i Norup; blev døbt den 10 Dec. 1862 i Norup Kirke; og døde.
    6. Frederik Hansen blev født den 2 Sep. 1864 i Norup; blev døbt den 30 Jan. 1865 i Nordlunde Kirke; og døde.

Generation: 2

  1. 2.  Overretsprokorator Carl Møller HansenOverretsprokorator Carl Møller Hansen blev født den 28 Jul. 1788 i Middelfart; blev døbt den 1 Aug. 1788 i Middelfart Kirke (søn af Bager Hans Jørgensen og Anna Apollone Hansdatter); døde den 22 Sep. 1849 i København.

    Andre begivenheder:

    • Folketælling: 1 Feb. 1840, Klædebo Kvarter, København; Bor med kone og syv børn i Rosengården i stueetagen i et hus (126+127).

    Notater:

    Carl Møller Hansen 1788-1849.
    Exam. jur. den 21. januar 1811. Indtil 1813 fuldmægtig ved Det kgl. Frederiks Hospitals inspektionskontor. Samme år blev han prøveprokurator på Københavns Amt. Fra 1815 prokurator ved alle retter i Sjællands stift, de i København undtagne. Fra 1816 landsover- samt hof- og stadsretsprokurator. Har skrevet "Juridisk Haandbog for Handlende" samt pjecer om brændevinsbrænderi.
    (Kilde: Leonhards Minder).

    (Research):




















    Bemærk titel ved FT1840: Lands Dommer samt By- og Stadsret
    s Pre...??

    Fødsel og død: http://www.kefotos.dk/tng/getperson.php?pers
    onID=I60821&tree=17maj2006

    Børn fundet via "Leonhards Minder"

    Carl blev gift med Viveke Margrete Melbye. Viveke (datter af Sognepræst Thor Melbye og Sophia Dorthea Adrian) blev født den 13 Maj 1789 i Assens, Odense; blev døbt den 18 Maj 1789 i Assens, Odense; døde i 1852. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Viveke Margrete MelbyeViveke Margrete Melbye blev født den 13 Maj 1789 i Assens, Odense; blev døbt den 18 Maj 1789 i Assens, Odense (datter af Sognepræst Thor Melbye og Sophia Dorthea Adrian); døde i 1852.

    Andre begivenheder:

    • Folketælling: 1 Feb. 1850, Nørre Kvarter, København; Bor som enke sammen med tre ugifte børn og en svigersøn i Studiestræde 59, 2den sal

    Notater:

    (Research):



















    Viveke Margrethe Melbye 1789-1852.
    Viveke var datter af præsten Thor Melbye og Sophie Dorthe
    a Adrian, som var af kobbersmedeslægt.
    Viveke havde 16 søskende, 9 helsøskende og 7 halvsøskende
    . Disse sidstes mor hed Caroline Maaløe. Selv var Viveke mo
    r til 9 børn, blandt disse memoirernes forfatter Hans Abe
    l Leonhard Hansen.
    Vivekes helsøskende hed:
    Ulrich Christian Melbye, krigsråd
    Birgitte Melbye, gift Haste
    Caspar Friedrich, død som spæd
    Dorothea Catarina, død som 11-årig
    Isaac Adrian Melbye, skriver
    Johannes Mule Melbye, urtekræmmer
    Jacob Thorsøn Melbye, manufakturhandler
    (Viveke selv)
    Johan Fridrich Melbye, instrumentmager
    Niels Ryberg Melbye, død som 10-årig
    Vivekes halvsøskende hed:
    Sophus Peter Lauritz Frederik Melbye, klædehandler
    Christian Frederik Melbye, urtekræmmer
    Thora Sophie Dorothea Melbye, gift Bork
    Christine Charlotte Louise, gift med Købmand P. Hansen, Mid
    delfart
    Carl Julius Melbye, urtekræmmer
    Mads Melbye, præst i Asperup, Fyn
    Birgitte Cathrine Melbye, gift med bankdirektør A. C. Hanse
    n, Middelfart

    Børn:
    1. Thora Sophie Louise Hansen blev født i Omkr 1814; døde i Omkr 1828.
    2. 1. Adjunkt og Pastor Hans Abel Leonhard Hansen blev født den 23 Feb. 1816 i Frederiks Hospital, København; blev døbt i 1816 i København; døde den 10 Mar. 1886 i Frederiksberg, København; blev begravet den 15 Mar. 1886 i Frederiksberg Kirke, København.
    3. Sophus Carl Viggo Hansen blev født den 23 Dec. 1817 i København; døde den 18 Jan. 1892 i Hammer, Præstø.
    4. Petrine Sophie Dorothea Hansen blev født i Omkr 1820; døde i Omkr 1847.
    5. Elisabeth Antoinette Louise Hansen blev født i Omkr 1822; og døde.
    6. Anna Jacobe Duveke Bergitte Hansen blev født i Omkr 1824; og døde.
    7. Anton Cornelius Wlengel Hansen blev født i Omkr 1826; og døde.
    8. Thor Melbye Hansen blev født i Omkr 1828; og døde.
    9. Luise Caroline Christine Hansen blev født i Omkr 1829; og døde.


Generation: 3

  1. 4.  Bager Hans Jørgensen blev født i Omkr 1743 (søn af Bager Jørgen Hansen); døde den 30 Mar. 1799 i Middelfart; blev begravet den 6 Apr. 1799 i Middelfart Kirke.

    Andre begivenheder:

    • Folketælling: 1 Jul. 1787, Middelfart; Bagermester i Store Adelgade 54 med sin anden kone og syv hjemmeboende børn.

    Notater:

    (Research):




















    Middelfart 1850-96: opsl 33, 1-9-1773:
    Er han forlover sammen med Jens Hansen Kromand. den sidst
    e er også forlover ved hans vielse 2.

    Middelfart 1850-96: opsl 33, 5-6-1791: begraver Niels, de
    r er omkommet ved ildebrand hos Hans Bager de 1 juni.

    Hans blev gift med Anna Apollone Hansdatter den 10 Apr. 1783 i Middelfart Kirke. Anna blev født i Omkr 1760; og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Anna Apollone Hansdatter blev født i Omkr 1760; og døde.

    Andre begivenheder:

    • Folketælling: 1 Feb. 1801, Middelfart; Viderefører som enke mandens bageri på Store Adelgade 54
    • Folketælling: 18 Feb. 1834, Middelfart; Bor som enke med en datter og dennes datter i Knurregade 187

    Notater:

    (Research):




















    Af sønnen Carl Møller Hansens dåb fremgår, at hans ældste m
    oster: Jomfrue Hansen. Ikke særlig specifikt, men nu ved v
    i dog, at hun havde en storesøster som endnu levede i 1788!

    FT1801: hun overlever manden og driver bageriet videre.
    FT1834: bor sammen med datter Edel og denne datter
    FIND DØD ved at lede videre herfra. ej fundet inden maj 185
    6!
    FT1845 bor hun ikke sammen med datter og datterdatter som v
    ed FT1834, så hun er formodentlig død inden - eller flytte
    t til et andet barn?

    Børn:
    1. Anne Hansdatter blev født i 1783 i Middelfart; blev døbt den 19 Okt. 1783 i Middelfart Kirke; og døde.
    2. Else Dorthea Hansdatter blev født i i Middelfart; blev døbt den 13 Feb. 1785 i Middelfart Kirke; og døde.
    3. Johannes Hansen blev født i 1786 i Middelfart; blev døbt den 26 Nov. 1786 i Middelfart Kirke; og døde.
    4. 2. Overretsprokorator Carl Møller Hansen blev født den 28 Jul. 1788 i Middelfart; blev døbt den 1 Aug. 1788 i Middelfart Kirke; døde den 22 Sep. 1849 i København.
    5. Cathrina Maria Hansdatter blev født i i Middelfart; blev døbt den 28 Mar. 1790 i Middelfart Kirke; og døde.
    6. Edel Kirstine Hansdatter blev født den 1 Jan. 1792 i Middelfart; blev døbt den 6 Jan. 1792 i Middelfart Kirke; og døde.
    7. Caspar Hermann Hansen blev født den 13 Mar. 1794 i Middelfart; blev døbt den 19 Mar. 1794 i Middelfart.
    8. Casper Hermann Hansen blev født den 15 Okt. 1795 i Middelfart; blev døbt den 19 Okt. 1795 i Middelfart; og døde.

  3. 6.  Sognepræst Thor MelbyeSognepræst Thor Melbye blev født den 8 Sep. 1744; døde den 16 Jun. 1829 i Middelfart; blev begravet den 20 Jun. 1829 i Middelfart Kirke.

    Notater:

    (Research):



















    Thor Melbye (1744-1829) var Leonhards morfar. Han var pr
    æst i Middelfart og far til 17 børn. Med den første kone fi
    k han 10, og med den næste kone 7. Leonhards mor Viveke Mar
    grethe Melbye hører til kuld nummer 1, hvor hun er det otte
    nde barn i rækken. Viveke blev selv mor til 9 børn, deribla
    ndt Leonhard, memoirernes forfatter.

    Fra Thors bror Daniel nedstammer marinemalerne Me
    lbye http://www.fineartemporium.com/se-Melbye-A.htm
    .

    Thor blev gift med Sophia Dorthea Adrian. Sophia (datter af Isaac Adrian og Dorothea Catharina) blev født den 20 Sep. 1748; blev døbt den 24 Sep. 1748 i Sankt Petri Kirke, København; og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 7.  Sophia Dorthea Adrian blev født den 20 Sep. 1748; blev døbt den 24 Sep. 1748 i Sankt Petri Kirke, København (datter af Isaac Adrian og Dorothea Catharina); og døde.

    Notater:

    (Research):




















    Dåb og forældre: http://search.labs.familysearch.org/record
    search/start.html#p=recordResults&alivePlaceLoc1=Denmark&gi
    venName=Sophia%20Dorthea&surname=adrian&searchType=close&pl
    aceId=1927025
    endnu ej indført

    Børn:
    1. Birgitte Melbye blev født den 6 Dec. 1777 i Assens, Odense; og døde.
    2. 3. Viveke Margrete Melbye blev født den 13 Maj 1789 i Assens, Odense; blev døbt den 18 Maj 1789 i Assens, Odense; døde i 1852.


Generation: 4

  1. 8.  Bager Jørgen Hansen og døde.

    Notater:

    (Research):




















    Navn og stilling fremgår af sønnen Hans Jørgensens begravel
    se.

    Børn:
    1. 4. Bager Hans Jørgensen blev født i Omkr 1743; døde den 30 Mar. 1799 i Middelfart; blev begravet den 6 Apr. 1799 i Middelfart Kirke.

  2. 14.  Isaac Adrian og døde.

    Isaac blev gift med Dorothea Catharina. Dorothea og døde. [Gruppeskema] [Familietavle]


  3. 15.  Dorothea Catharina og døde.
    Børn:
    1. 7. Sophia Dorthea Adrian blev født den 20 Sep. 1748; blev døbt den 24 Sep. 1748 i Sankt Petri Kirke, København; og døde.